22 september 2023

Eindelijk weer op vrijwilligersreis!

Na jaren van wereldcrisis door covid vertrokken we in oktober 2022 met een team vrijwilligers naar Nepal. We bezochten daar drie scholen om ons nieuwe preventie- tandenpoetsproject ‘Brush Your Smile!’ uit te rollen. Dit pilot project vond plaats onder supervisie van Crystal Smit van de Erasmus University Rotterdam en van Paul Ketelaar, Radboud Universiteit, en bestuurlid van Dhampus Foundation. Dhampus vrijwilligers Ayse Varol en Marlotte Ketelaar, deskundig op het terrein van preventie en jeugdstudies waren mee om het project voor te bereiden en uit te voeren! Zie workshop Brush your Smile

De samenwerking tussen Dhampus Foundation en onze Nepalese partner, de organisatie Health and Development Society Nepal (HDSN) om dit tandenpoetsproject uit te rollen verliep perfect. We zijn samen met HDSN eerst gestart met het zenden van informatie waarom schone tanden belangrijk zijn en hoe je dat voor elkaar krijgt. Daarna leerden de kinderen via de psychologische principes van autonomous learning en self-persuasion op een andere manier over het nut van gezonde tanden. Tenslotte gaven we workshops voor een selectie invloedrijke kinderen (de influencers) om middels cocreatie manieren te vinden om tandenpoetsgedrag te promoten onder hun klasgenoten. HDSN kan deze methode nu toepassen bij andere projecten.Voor een impressie van het Brush Your Smile project zie:

Na de 0-meting wees een 1 en een 2-meting uit dat deze aanpak succesvol is en ook kan slagen op scholen in afgelegen bergdorpen in Nepal, waar de gebitten van kinderen er doorgaans slecht aan toe zijn. Volgens het Teach-the-teacher principe nemen de medewerkers van HDSN en de leerkrachten van deze afgelegen scholen de werkwijze over, om uiteindelijk onze droom waar te maken van ‘gezonde tanden voor zoveel mogelijk Nepalese kinderen’.