Preventieve zorg in ZO-Azie

20 december 2012

Tijdens het verblijf in Mongolië dit najaar hebben wij ookdeelgenomen aan de 10th International Conference of Asian Academy of Preventive Dentistry in Ulaan Bataar van14-16 september. Het is een tweejaarlijkse conferentie van en voor wetensschappersvan tandheelkundige universiteiten uit geheel Azië, met name uit Japan, China, India,Maleisië, Hong Kong, Indonesië, Thailand, Zuid Korea, Singapore en natuurlijkMongolië.

deans en sprekers congres

J en P congres

Bij ons bezoek in 2010 in Mongolië hadden wecontact met Prof. Bazar, de Dean van de Tandheelkundige Faculteit die ons toenal vertelde over dit congres, zodat we ons verblijf er op kondenafstemmen. 

Er waren forums en presentaties, waarin naarvoren kwam hoe de tandheelkundige situatie is in de diverse landen; voorMongolië bijvoorbeeld is een grootscheeps gezondheidsonderzoek gaande onder dejeugd van 2 tot 18 jaar. Er wordt o.a. een voorzichtig begin gemaakt metpoetsinstructies op kinderdagverblijven en scholen en ook het gebruik van fluoride bevattende tandpasta wordt aanbevolen. Leerzaam om kennis te nemen van de aanpakvan tandheelkundige problemen in een situatie die vergelijkbaar is met de onzeruim 50 jaar geleden. Het belang van het congres voor Mongolie werd o.a. aangegeven doordat de staatssecretaris van Gezondheidszorg (hieronder centraal links op de foto met blauwe stola, naast prof. Bazar) zowel de openingsspeech gaf, als ook de slotbijeenkomst bijwoonde.

J en P congres

Er werd melding gemaakt van de mogelijke relatietussen tandbederf en vroeggeboorte, hart en vaatziekten en longontsteking bijoudere patiënten die in ziekenhuis - of verpleeghuis verblijven.

 Het was grappig om bij een demonstratie vantandheelkundig vulmateriaal te horen dat een centraal diasteem (het 'spleetje'tussen de voortanden)  in de Chinese cultuur als ongewenst wordt ervarenomdat " geluk en het geld dan weg vloeien"�.

In China staat de tandheelkundige preventie enbehandeling nog in de kinderschoenen. Elk jaar studeren er 5000 tandartsen afmaar nog steeds is er een groot tekort .. In centraal en west China is er eentandarts per 7500 - 110.000 inwoners. In Beijing staat de grootstetandheelkundige kliniek ter wereld: 4000 patiënten worden er per dag geholpen,de opleiding tot tandarts duurt er 8 jaar.

J en P congresJ en P congres

Verder passeerden instructiemethoden, gebruikvan Fluoride producten, slechte adem e.d. de revue. In de hallen waren zo'n 50posterpresentaties. Wij hebben heel wat kaartjes en kennis uitgewisseld (o.a. met de Indonesische delegatie van de tandheelkundige faculteit van de Un. van Jacarta, zie hierboven) die wekunnen toepassen bij  en voor onzeprojecten in Nepal en Mongolie. 

(verslag van Joost van Vlijmen en Patty Voorsmit).