12 november 2018

Dental Camp Mongolië 2018

Joost van Vlijmen vertrok op 3 september met Patty Voorsmit naar Mongolië om lokale tandartsen in dorpjes te ondersteunen bij het verlenen van tandheelkundige hulp. Het was een vruchtbare reis waarbij er veel kinderen zijn behandeld in o.a. Sogog en Ulaankhus. Lees hieronder zijn verslag en bekijk de foto’s.

Vertrek

Op maandag 3 september 2018 vertrokken ik samen met Patty Voorsmit, in gezelschap van onze gids en tolk Lena Kazidolda, vroeg in de ochtend naar Olgii. Mijn collega Davgaa was op dat moment in UB maar zij zou later aansluiten. De andere collega en de assistente stapten na aankomst op het vliegveld bij ons in de bus voor de trip naar Sogog.

Sogog

Daar aangekomen brachten we snel onze bagage naar het logeeradres en toen door naar de crèche waar de lunch werd genoten, direct daarna aan het werk! We zagen die middag ongeveer 50 kinderen. Er was zowaar een tandheelkundig dossier waarin we konden zien wat er tot nu toe gedaan was. Mijn indruk is dat bij deze jonge kinderen in Sogog het gebit er aardig voorstaat! De volgende dag gingen we aan de slag in het internaat van de lagere school van Sogog (dormitory). Daar zagen we ongeveer 90 kinderen met ook een redelijk goed gebit. Er werden fluoride applicaties gedaan, enkele restauraties gemaakt en elementen geëxtraheerd. Die avond verbleven we bij een ander gastgezin en daar was voor ons die dag een schaap geslacht ....!

Ulaankhus

Op woensdag verhuisden we naar Ulaankhus. Ook daar eerst naar het kinderdag verblijf waar zo’n 100 kinderen werden gezien. Inmiddels was ook Davgaa weer aangesloten en kon ik meer een beschouwende en adviserende rol vervullen. Op donderdag gingen wij met Davgaa naar Dayan en bleven de anderen achter om de kinderen van de lagere school te behandelen . Wij verbleven die avond bij een familie waar ook weer een schaap voor ons werd geslacht, slapen deden we met z’n allen in het huisje , 9 mensen, en bij de buren. De volgende dag kreeg de familie eerst poets instructie buiten op het erf en daarna controle en behandeling ( extracties voornamelijk). Inmiddels waren er ook anderen op de brommer aangekomen. In de middag een paar uurtjes rijden naar de volgende familie voor hetzelfde ritueel. Ook hier een aantal volwassenen behandeld.

Tandheelkundige gezondheid wordt beter

Deze laatste dag was nieuw in het programma en dat was ook te zien aan de gebitten. Tijdens de andere dagen was mijn indruk dat door de intensieve controles, elke 3 maanden een bezoek, de tandheelkundige gezondheid langzaam maar zeker beter wordt. Mijn advies aan de collega’s ter plaatse is om een avond te beleggen voor de ouders om poets instructie te geven en de rol van zoetigheid in het eten nog eens te belichten. Mogelijk aan de hand van de tekeningen die we gebruiken in Nepal: BAS! METHODE.

Toekomstplannen voor Mongolië

Patty en Lena zullen ervoor zorgen dat “de strip” van Mongoolse tekeningen wordt voorzien. Bovendien hebben we ons voor nog 3 jaar aan het project verbonden maar met ingang van december as wordt de bijdrage met 30% per maand verminderd. Het jaar daarop met nog eens 30% en zo meer. Ik heb beloofd om volgend jaar september weer te komen om de situatie weer eens te beoordelen en de contacten goed te houden. Ik zal binnenkort een tiental tubes Duraphat opsturen samen met 1000 disclosing tabletten. Men was wel bekend met deze kleuring maar die is daar niet te krijgen.